HUKUK & DANIŞMANLIK
7420 Sayılı Kanun ile İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Kapsamında Yapılan Değişiklikler
7420 Sayılı Kanun ile İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku kapsamında yapılan değişiklikleri MGC Legal ekibi sizler için özetledi, işte detaylar.
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 09.11.2022 tarihinde T.C. Resmî Gazete’de yayınlandı. İçerisinde pek çok hukuk alanını etkileyen düzenlemeler barındıran kanunda hepimizi yakından ilgilendiren konular yer almaktadır. İş Hukuku ile ilgili boyutunda ise:
- İşverenlerce çalışanlara ödenen yemek bedellerine ilişkin gelir vergisi istisnası,
- Covid-19’un yaygın olduğu zamanda pandemi dönemi uygulanan ancak tahsil edilmeyen idari para cezalarının terkin edilmesi,
- İşverenlerce çalışanlara sağlanması gereken elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık ücret ödemelerinin vergiden istisna tutulması gibi önemli hususlara yer verilmiştir.
7420 sayılı Kanun’un 2. maddesinde, 193 sayılı kKanun’un “Müteferrik İstinaslar” bölümü altında düzenlenen ücretler kenar başlılık 23. maddesinin 1. fıkrasının 8. bendinde düzenlenen işverenlerce işyerlerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin, 51 lirayı aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf tutulması düzenlenmiştir.
Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısımlar ücret olarak vergilendirilecektir. Maddenin yürürlük tarihi 01.12.2022 olarak belirlenmiştir. Bu değişiklik ile kullanım amacına bakılmaksızın çalışanlara ödenen yemek bedellerinde gelir vergisi istisna tutulmuştur. Değişiklik öncesinde yemek bedeli ödemesinin yalnızca yemek verme hizmeti sağlayan mükelleflere yapılması şartı kaldırılmıştır.
7240 sayılı kanunun “Geçici Madde” 1 hükmüyle ise işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere aylık 1000 TL’ye kadar ki ısınma giderleri bu yıla özel olarak 30.06.2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) olmak üzere prime esas kazanca dahil edilmemesi ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmaması düzenlenmiştir. Maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilendirilmiştir. Bu düzenleme geçici süreyle kararlaştırılmıştır.
Kanun’un 14. maddesine İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle geçici madde 32 eklenmiştir. “Geçici madde” 32’de Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ücret desteği işlemleri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumuna herhangi bir sorumluluk yüklenemeyecektir.
Düzenleme ile Kasım 2020’deki yasayla gelen düzenlemeye ek olarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunması ve işçinin işveren tarafından bu dönemde fiilen çalıştırıldığının tespit edilmesi hallerinde de yürürlük tarihi itibariyle tahsil edilmeyen idari para cezalarının tahsil edilmemiş kısımlarının terkin edileceği de belirlenmiştir.
Yani, yeni düzenleme ile Covid-19 sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler ile nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene uygulanan idari para cezalarından bu maddenin yürürlük tarihi itibariyle tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecek.
Tahsil edilenler ise iade veya mahsup edilemeyecektir. İlgili düzenleme ile işverenlerin kısa çalışma ve nakdi ücret desteği süreçlerinde yapmış olduğu hatalı bildirimler sebebiyle yapılan fazla ödemelerden henüz tahsil edilmemiş olanlar işverenlerden tahsil edilmeyecektir. Tahsil edilmiş olanlar ise iade veya mahsup edilmeyecektir.
Daha fazla Haber okumak için tıklayınız.