[rt_reading_time label="Okuma Süresi:" postfix="Dakika" postfix_singular="Dakika"]

KOSGEB Nedir? Kimler Başvurabilir?

Yazarlar: ADEM AKKIR, NUJEN TUNCER, MERVE ATAMAN
KOSGEB Nedir? Kimler Başvurabilir?

KOBİ, Küçük ve Orta Büyüklükte İşlemler için kullanılan bir kısaltma olup, KOBİ’ler belli bir sermaye ile büyüyebilmekte ve ekonomiye katkı sağlamaktadırlar. Kobilerin büyümesinde birçok risk faktörü mevcuttur. KOSGEB ise tam da bu noktada KOBİ’lere ya da farklı ölçekteki işletmelere destek sağlamaktadır. Peki, KOSGEB nedir? KOSGEB başvuru nasıl yapılır? KOSGEB’e kimler başvurabilir? KOSGEB’e nasıl başvurulur? İşte cevapları…

KOSGEB Nedir?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan, kamu kurumu statüsünde olup; özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliğini haiz olan KOSGEB’in tam ismi; “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı“dır. KOSGEB, ekonomik anlamda İmalat Sanayi İşletmeleri’ni güçlendirmek ve kobilerin ekonomideki etkinliğini arttırmak hedefleriyle 1990 yılında kurulmuştur. 3624 sayılı Kanun’la kurulan KOSGEB, hem orta hem de küçük ölçekli firmalara karşılıksız olarak destek sağlamaktadır.

Aynı zamanda, kendi işini kurmayı ve iş yerini açmayı düşünen girişimcilere de faizsiz bir şekilde kredi sağlayan KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeler arasındaki rekabeti artırmayı hedeflemekte ve bu sayede rekabet ortamı oluşturmak suretiyle ülke ekonomisine katkı sağlanmasını amaçlamaktadır.

Tüzel kişiliği haiz özel bütçeli bir kuruluş olan KOSGEB, imalat ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başta olmak üzere, hizmet ve ticaret sektörlerini kapsamaktadır. KOSGEB ihracatı artırmak amacıyla teşvik ve hibe programları sunmakta ve böylece bir işe başlarken sınırlayıcı unsur olan sermaye yetersizliğinin önüne geçmek suretiyle girişimcilere destek olma işlevini yerine getirmektedir. Yani, sermayeye ihtiyacı olan girişimcilere destek hizmeti sunmaktadır.

Girişimcilerin kendi işini kurmak, faizsiz kredi alarak iş yeri açmak gibi hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olmak için KOSGEB’e başvurmaları yeterlidir. Bu kurum, girişimcileri destekleyerek aynı zamanda istihdam oranını da artırmaktadır. KOSGEB, ayrıca, girişimcilik eğitimleri de vererek Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin ekonomideki rollerinin artırılması, sermayeye ulaşmalarının kolaylaştırılması ve piyasanın rekabetçi hale getirilmesi KOSGEB’in başlıca amaçları arasında yer almaktadır.

KOSGEB’e Kimler Başvurabilir?

KOSGEB, girişimcileri desteklemek üzere Ticaret Bakanlığı ile girişimci arasında bir köprüdür. Girişimcilerin desteğe uygun görülen projelerine finansal destek sağlayan kurum, her girişimi ya da işletmeyi desteklememekte olup; bu desteğin alınabilmesi için belli bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Peki, KOSGEB’e kimler başvurabilir? KOSGEB başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamak
  • KOSGEB eğitimi almış olmak,
  • Girişimci geliştirme programını tamamlamak,
  • İŞGEM (İş Geliştirme Merkezleri) kapsamında 1 yıl içinde işletme açmış olmak,
  • KOBİ beyannamesi doldurmak,
  • KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmak.

Bu koşulları sağlayan girişimciler, KOSGEB desteği için başvuru yapabilecektir. Bunlarla birlikte, KOSGEB’e kimler başvurabilir konusunda KOBİ sınıfında olup, destek almak isteyen girişimciler için şu kriterler getirilmiş bulunmaktadır;

Çalışan Personel Sayısı Yıllık Net Satış Hasılatı
Mikro Ölçekli KOBİ 10+ 3 milyon TL+
Küçük Ölçekli KOBİ 50+ 25 milyon TL+
Orta Ölçekli KOBİ 250+ 125 milyon TL+

KOSGEB Başvuru Nasıl Yapılır?

KOSGEB başvuru ile KOSGEB’in destek ve hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak mümkün olabiliyor. “KOSGEB nedir?” sorusunun ardından bu kapsamda desteklerden faydalanmak isteyen girişimci ve işletme sahiplerinin aklına gelen ikinci bir soruysa başvuru sürecidir.

Başvurular, e-Devlet üzerinden ya da www.kosgeb.gov.tr portalından yapılabilmektedir. KOSGEB portalındaki “e-Hizmetler” alanından online olarak sunulan hizmetler görüntülenebilmektedir. Buradaki alt menülerden, destek konusuna göre KOSGEB başvurusu yapılabilmekte olup, başvuru için gerekli kılavuzlar bulunmaktadır.

KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan ya da KOBİ bilgi beyannamesini güncellemeyen işletmelerin, başvuru öncesi kayıt ve güncelleme yapması gerekmekte olup, başvuru sonrası ilgili birimlerde değerlendirme, geçici onay ve kesin onay gibi işlemler akabinde gerek görülen destek ödemeleri işletmelere yapılmaktadır. Yasal limitlerin üzerinde, vadesi geçmiş, tecil edilmiş, taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçları olan işletmeler, KOSGEB desteklerinden faydalanamamaktadır.

KOSGEB Başvuru Süreci ve İş Akışı Nasıldır?

KOSGEB başvurularında KOSGEB KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden esas alınan işlemler ve iş akışı şöyledir;

Öte yandan, KOSGEB’e online başvuru yapanların, online olarak kaydedilen bilgi ve belgeler dışında KOSGEB’e belge teslim etmeleri gerekmemektedir. Sadece ikinci bileşene (Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu) yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belgenin, taranarak başvuru sistemine yüklenmesi gerekir. Başvuruların usulüne uygun bir şekilde tamamlanmasının ardından değerlendirmeler kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Daha sonra onay işlemleri sonuçlandırılarak en son aşamada KOSGEB başvurusu onaylananlara, belirlenen takvim çerçevesinde KOSGEB destek ödemeleri yapılır.

KOSGEB Hangi Sektörleri Destekliyor?

KOSGEB Destek Programı” çerçevesinde sektörel hedef kitlesi şunlardır;

  • İmalat,
  • İnşaat,
  • Bilgisayar programlama,
  • Bilimsel Ar-Ge,
  • Bazı hizmet ve ticaret sektörleri,
  • Şirket kuruluş ve geliştirme desteği,
  • Faizsiz krediler ve sübvansiyonlu krediler.

KOSGEB desteklerinden faydalanabilen sektörler listesi için tıklayın.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı Nedir?

KOSGEB desteğinin sağlandığı firmalar küçük ve orta ölçekli olup, destek paketinde 2 ana başlık mevcuttur:

Geleneksel Girişimci Destek Programı: E-ticarete ya da ticarete yeni başlayan orta ve küçük ölçekli işletmelerin desteklendiği programdır. İşletmelere verilen hibe ile ülke ekonomisinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Marka değerinin yükselmesi ile girişimcilerin de hedeflerine kavuşması sağlanmaktadır. Geleneksel girişimcilere 65 bin liraya kadar KOSGEB desteği sağlanmaktadır. Bu destek programı, girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin ticari hayatta var olma oranının artırılmasını amaçlamaktadır. Bu programa katılmak için “Geleneksel Girişimci Eğitimi’ni tamamlamış olmak gereklidir. Gerekli şartları sağlayan girişimciler, kurdukları işletmeler için KOSGEB destek başvurusu yapabilirler.

KOSGEB, girişimcilere 3 farklı şekilde destek olmaktadır;

  • Kuruluş Destek Paketi: girişimcilerin şirketlerine ilk aşamada yaptıkları harcamaları kapsayan pakettir. Şahıs şirketi iseniz 5000 TL, Sermaye şirketi iseniz 10.000 TL destek paketi sağlanmaktadır.
  • Performans Destek Paketi: girişimcilerin yanlarında çalıştırdıkları çalışanlar için verilen destek paketidir. SGK 4/A kapsamında çalışan personellerin 1 yıl boyunca çalıştıkları prim kapsamında sergilenen performanslarına göre ödenen hibe desteğidir. Performans desteğinde, her performans dönemi 1 yılı kapsamaktadır. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) “4-A” statüsündeki personeller için hesaplanan prim gün sayısı toplamı esas alınır. Performans desteğinde girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans dönemi için belirlenen destek tutarlarına ek olarak 5.000 TL daha destek uygulanır
  • Sertifika Destek Paketi: Girişimci olarak iş yapacağınız alana ilişkin bir sertifika almanız gerekiyorsa işyeriniz için 5000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır.

Geleneksel Girişimcilik Destekleri, geri ödemesiz KOSGEB desteklerinden biridir.

İleri Girişimcilik Programı: Ülke için istihdam sağlayabilecek, e-ihracat yapabilecek büyük markalar oluşturabilecek girişimcileri desteklemek amacıyla oluşturulan destek programıdır. 5 aşamadan oluşmaktadır.

İleri girişimciler için 375 bin TL’ye kadar KOSGEB desteği sağlanmaktadır. Bu destek, ülkenin stratejik öncelikleri çerçevesinde belirlenen sektörlerdeki girişimcilere verilmektedir. Bu girişimcilerin işletmelerinin sürekliliğini sağlamayı amaçlayan bu programa, “İleri Girişimci Eğitimi” alan girişimcilerin kurduğu işletmeler dahil edilmektedir.

Bu destek kapsamındaki destek konusu ve destek miktarları şöyle;

  • Kuruluş desteği (5.000 TL ila 10.000 TL),
  • Makine, teçhizat ve yazılım desteği (100.00 TL ila 300.000 TL),
  • Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği (10.000 TL),
  • Performans desteği (5.000 TL ila 20.000 TL),
  • Sertifika desteği (5.000TL).

KOSGEB makine, teçhizat ve yazılım desteği kapsamında destek oranı yüzde 75‘tir. Yerli makine, teçhizat ve yazılım kullanılması durumunda, bu orada yüzde 15 ek destek sağlanıyor. Diğer hususlar, Geleneksel Girişimci Destek Programı ile aynıdır

Destek Paketlerinden faydalanabilmek için:

  • Şirketinizi kurmadan önce KOSGEB’e başvurmanız gerekmektedir.
  • KOSGEB’in verdiği girişimci eğitimlerini aldıktan sonra size geri ödemesiz olarak hibe desteği sağlamaktadır.
  • Sadece belirli sektörlerdeki girişimcilere destek sağlanmaktadır. Faaliyet göstermeyi planladığınız sektörün yayınlanan listedeki sektörlerden birisi olması gereklidir.
  • Destek için başvuran kişinin şirketin %50’sinden fazlasına sahip olması gereklidir.
  • İşletmenizi en az 2 yıl boyunca kapatmamanız gerekmektedir. Aksi halde, KOSGEB size verdiği desteği faiz oranlarına göre geri almaktadır.

Sonuç

KOSGEB yeni bir girişimi ya da KOBİ’yi destekleyerek ticari hayatta hareketlilik getirmeyi ve sektörlerin büyümesini hedeflemektedir. Makalemizde; “KOSGEB nedir?” sorusunun cevabını ayrıntılı olarak vermeye çalıştık. Ayrıca, KOSGEB başvuru süreçleri ile ilgili bilgiler verdik.

Bunlarla birlikte, “KOSGEB’e kimler başvurabilir?” sorusunu da ayrıntılı olarak cevapladık. Herhangi bir iş fikrini bir işletmeye dönüştürmeyi düşünüyor; ancak, gerekli finansmanı bulmakta zorlanıyorsanız, KOSGEB destek programları yeni bir iş kurmak veya mevcut işinizi büyütmek için mantıklı bir tercih olacaktır. KOSGEB’e kayıt ile sürece ilk başlangıcı yapabilirsiniz!